FORGOT YOUR DETAILS?

FIORI

Kuchnia włoska

F05

FIORI. MIESZKO RZEWNIK

Ciepłe, czułe włoskie wakacje

Pizza rzymska na kawałki i pizza klasyczna, pasta robiona na żywo w otwartej kuchni, sycylijskie arancini i zimny sorbet z cytryn, które rosły na drzewach w Sorrento. Na barze klasyczne włoskie koktajle z twistem, nad głową sufit w kwiatach i ciepłych światełkach, na ścianie Trzy Gracje – Botticelli w lokalnym wydaniu.

Do Trójmiasta jechał nietypową trasą: z Dolnego Śląska przez Poznań i Włochy. W domu gotowali wszyscy, a wuj to z miłości do jedzenia i karmienia otworzył restaurację. Mieszko Rzewnik miał wtedy naście lat i dorabiał u niego na zmywaku. Na studiach sam zaczął gotować. Każde możliwe wakacje spędza u mamy we Włoszech i je pod korek.

– W gastronomii przepracowałem dwadzieścia dwa lata, aż postanowiłem zacząć na własny rachunek – mówi. A ponieważ Włochy ma zjeżdżone, zwiedzone, a przede wszystkim zjedzone i wypite – wybór kuchni był prosty. Tak narodziło się Fiori, restauracja z włoskim jedzeniem, włoskim klasycznymi koktajlami z nowoczesnym twistem i włoskim winem. Jedyna taka w Trójmieście i całej Polsce.

TOP